V žilinskom Event House zlaté kľučky nehľadajte. Stavil na unikátnu dizajnovú identitu
top of page
  • Obrázek autoraspicybrown

V žilinskom Event House zlaté kľučky nehľadajte. Stavil na unikátnu dizajnovú identitu

Aktualizováno: 16. 4. 2019

  1. Priemyselné budovy ako event housy

  2. Byrokratické prekážky pri rekonštrukcii budovy

  3. Rozumné nastavenie investícii ako dôležitý krok procesu


Masívne priemyselné budovy môžu byť na prvý pohľad odstrašujúce. Najmä, ak sú prázdne a nevyužité desiatky rokov. Ak sa však kreatívne zrekonštruujú pre moderné využitie, môžu odhaliť svoj potenciál. Jeden z takýchto objektov s názvom Event House vznikol v Žiline.


Event House sa nachádza v priemyselnej zóne. Asi málokto by tipoval, že na okraji mesta narazí na moderný priestor, kde môže ísť na koncert Majka Spirita. Hala pôvodne slúžila na výrobu súčiastok na zemevrtné súpravy. Do súčasnej podoby ju pretvorila eventová agentúra SpicyBrown. „Keď sa hala dostala do našich rúk, bola zaprataná strojmi a materiálom. Mali sme pocit, že sme vo veľkom sklade všetkého možného,“ opisuje svoje prvé dojmy Pavol Sirotný, CEO agentúry SpicyBrown. Od začiatku hľadali vhodný objekt mimo regiónu hlavného mesta. Vzhľadom na dopyt napokon zvíťazila Žilina, kde im padla do oka hala na Bytčickej ulici. S jej rekonštrukciou začali v roku 2014, o dva roky neskôr sa tu konala prvá akcia.



Málokomu sa do podobnej investície chce vzhľadom na to, že rekonštrukcia starého objektu je náročnejšia ako stavba novej budovy. Chce to pevné nervy a odhodlanie zdolať nielen byrokratické prekážky. „Novej budove nedáte príbeh ani atmosféru,“ odôvodňuje svoje rozhodnutie Pavol Sirotný. Priznáva však, že na začiatku sa objavili aj pochybnosti. “Nevedeli sme, ako zareagujú firmy, ktoré sú zvyknuté na hotelové kongresky, čalúnené stoličky, koberce a teplé farby. Vzali sme ich do budovy, v ktorej sú perforované tehlové steny, železobetónové konštrukcie, vysoký strop… .“


Agentúra to napokon riskla. Mali chuť a jasný plán, čo chcú s objektom urobiť. Chceli technicky a kapacitne vyhovujúci priestor, ktorý má zároveň aj unikátnu atmosféru. Okrem toho musel byť variabilný, multifunkčný a meniteľný podľa predstáv. Zrealizovať víziu agentúry pomohla partia architektov. Prestavbu naplánovali tak, aby sa zachoval industriálny duch budovy spolu s jej pôvodnými kontúrami. Určité časti však potrebovali dobudovať. Pavol Sirotný hovorí, že museli premýšľať vo veľkom, aby splnili náročné požiadavky svojich klientov. Tí často hľadajú nielen kvalitu, ale aj určitú unikátnosť. Nakoniec sa plusom stala aj lokalita mimo mesta, keďže podujatia nerušia obyvateľov.



Event House s rozlohou 1 700 štvorcových metrov tvoria tri haly, dva bary, vonkajšia terasa, dizajnové toalety, šatne pre návštevníkov, backstage, zázemie pre catering a parkovisko. Organizujú sa tu súkromné, firemné či verejné podujatia ako svadby, firemné párty, veľtrhy, plesy, výstavy, konferencie aj koncerty pre vyše tisíc ľudí.

Projekt pozitívne prijali nielen klienti, ale aj iné kultúrne inštitúcie v meste. Ako tvrdí Pavol Sirotný, v rámci trhu sa rešpektujú. Z toho dôvodu sa snažia v Event House prinášať koncepty väčšieho charakteru, ktoré nekonkurujú malým klubovým priestorom a vždy trochu prekvapia.  A čo musí človek hľadať, aby mu Event House vyhovoval? „Výnimočnosť, multifunkčnosť…a musí priestor prijať aj s jeho identitou. Nevytvorili sme kaštieľ so zlatými kľučkami,“ zdôrazňuje Sirotný.




Všetkým, ktorí nechcú skaziť rekonštrukciu starého objektu, radí: „V prvom rade treba správne zvážiť potenciál priestoru a rozumne rozdeliť investíciu. Nešetriť na miestach, ktoré treba prepracovať a skúsiť prekvapiť detailmi.“  Ďalej dodáva: „Tiež treba dbať na účel a využitie v súlade s dizajnom. Veľmi dôležité je zachovať autenticitu priestoru a ponechať to výnimočné – pôvodné. Citlivo zakomponovať to, čo potrebujete, aby priestor obsahoval a bol zaujímavý pre klienta i návštevníka.“


Keď to zhrnieme, treba minimálne dva predpoklady, aby to neboli pre vás utopené peniaze. Atraktívne miesto a jasný účel, čo bude s budovou po jej oprave. Pavol Sirotný sa s tým stotožňuje, ale podľa neho tiež musí mať človek na to chuť a musí ho to baviť. Agentúre to zrejme zachutilo, keďže jej riaditeľ priznáva, že by do toho šli opäť. Na záver tajnostkársky prezrádza, že momentálne majú rozpracovaný ďalší projekt podobný Event House v Žiline.

bottom of page