top of page
Obrázek autoraspicybrown

Lojalita k firme: ako v novom roku nestratiť svojich zamestnancov?

K téme sa vyjadruje Pavol Sirotný, CEO eventovej agentúry SpicyBrown.



Podľa prieskumu spoločnosti ManpowerGroup Slovenská republika je priemerná fluktuácia zamestnancov na Slovensku 14 –16%, čo je viac než dvojnásobok zdravej hodnoty. Vysoké percentá sa týkajú predovšetkým výroby, logistiky, predavačov, kuchárov, ale aj oblasti IT špecialistov, programátorov či technikov. Mnohí zamestnanci  plánujú zmenu pracovnej pozície k začiatku roka.

Náplň práce sa v rôznych firmách, ale na rovnakých pracovných miestach odlišuje len nepatrne a často je to práve kolektív a firemná kultúra, ktoré dokážu udržať zamestnancov vo firme. Koniec kalendárneho roka prináša pre firmy príležitosť  podporiť lojalitu svojich zamestnancov a udržať si ich aj v novom roku.


Firemná kultúra a dobré vzťahy idú ruka v ruke

Spokojnosť zamestnancov sprevádza veľa faktorov, sú to rôzne benefity, kariérny rast či dobré vzťahy na pracovisku. „Práve dobré vzťahy vnímame ako základ firemnej kultúry. V práci trávime veľkú časť dňa, preto je dôležité, aby sa zamestnanec občas zasmial, porozprával o tom, čo robil cez víkend a predovšetkým sa cítil príjemne medzi svojimi kolegami. V každodennom pracovnom zhone však na to nie je jednoducho čas,“ uvádza Pavol Sirotný. Firmy preto radi využívajú teambuildingy a firemné eventy, ktoré podporujú neformálnu komunikáciu, zlepšujú vzťahy a utužujú kolektív. Firemné večierky pomáhajú tvoriť priateľstvá, spoznať sa s novými zamestnancami či stážistami a začleniť sa do kolektívu. „Je určite rozdiel porozprávať sa s „niekým od stola pri okne“ alebo s človekom, ktorého poznáme,“ dodáva Pavol Sirotný.



Namiesto vianočného novoročný

Firemný event je priestor pre oslavu úspechu firmy, ocenenie najlepších zamestnancov, prípadne pre privedenie partnerov a detí a „vypnúť“ tak spoločne od stresu z konca roka. „December je typický pre vianočné eventy vo firmách. Je to oslava konca roka a poďakovanie zamestnancom za ich prácu, ale zároveň aj najhektickejšie obdobie v roku. Niekedy firmy jednoducho nemajú priestor na takéto podujatie. V SpicyBrown klientom ukazujeme možnosť, že sa nemusia báť presunúť svoje firemné večierky pokojne na január. Je to skvelý termín, pretože zamestnanci sú oddýchnutí a je to ideálna príležitosť predstaviť, aké novinky firmu čakajú. Zároveň event v tomto termíne dokáže klientovi ušetriť nemalé peniaze, pretože je k dispozícii viac priestorov a aj umelci majú voľnejší kalendár,“ uvádza Pavol Sirotný.


Dajte svojim zamestnancom výnimočný zážitok

Pre zamestnancov je príjemné, ak sa môžu neformálne porozprávať napríklad aj so svojím nadriadeným. To, čo si veľmi vážia je možnosť zažiť koncert VIP umelcov len pre nich. Preto väčšinu výročných večierkov tvoria obľúbení interpreti, moderátori a tanečníci, s ktorými sa môžu zamestnanci porozprávať, odfotiť ci získať autogram s osobným venovaním. Niekedy však stačí zorganizovať pre rodiny a deti zamestnancov mikulášsky večierok alebo spoločnú tematickú večeru v dobovom štýle. Dôležitá je uvoľnenosť, prirodzenosť a samozrejme zábava. „V SpicyBrown pri všetkých eventoch vždy dávame dôraz na to, aby sme zabezpečili vhodný priestor, výzdobu, kvalitný catering, zaujímavého hudobného hosťa či zábavný program. Ku každému eventu pristupujeme s veľkou dôležitosťou, pretože firemné akcie, večierky a teambuildingy nie sú len o zábave, ale o budovaní vzťahov a predovšetkým o udržaní lojality svojich zamestnancov,“ dodáva na záver Pavol Sirotný.

Comments


bottom of page